Östra Sommarstaden är en miljödiplomerad förening!
På Östra Sommarstaden värnar vi om miljön och strävar aktivt efter ett hållbart koloniliv. 18 augusti 2024 belönades denna strävan med Koloniträdgårdsförbundets miljödiplomering.
Syftet med diplomeringen är att lyfta den mycket angelägna miljöfrågan och vässa miljöarbetet inom föreningen. Detta skapar både ekologiska, sociala och ekonomiska fördelar, samtidigt som diplomeringen kan stärka föreningens position som en positiv aktör i kommun och samhälle.
Föreningens miljösektion leder arbetet, bland annat genom att anordna aktiviteter för medlemmarna och dokumentera olika insatser. Nu är diplomeringens grundnivå uppnådd, men vi är övertygade om att vi kan påverka positivt och sikta högre: mot brons-, silver- och guldnivå!
Miljöarbetet utgår från dessa områden: (De uppfyllda kriterierna står i kursivt)
KOMPOSTERING
Alla medlemmar komposterar trädgårdsavfall på den egna lotten.
Låt växtrester, gräs och flisade grenar bli fin, mullrik jord istället för avfall! När jorden lättare kan ta upp och hålla vatten, näring och syre gynnas mikrolivet och plantornas hälsa stärks. Kompostering kan göras på olika sätt (ytkompostering, direktkompostering, nedgrävning, bokashi) men gemensamt är det lokala kretsloppets alla fördelar: En levande och bördig jord med naturlig näringstillförsel, samtidigt som onödiga transporter kan undvikas.
JORDFÖRBÄTTRING OCH GÖDSEL
I föreningen används endast naturlig jordförbättring och gödsel – ingen konstgödning!
Konstgödning bidrar till stora växthusgasutsläpp och hör inte hemma i en trädgård som vill gynna mikrolivet och bygga upp mullhalten i jorden. Växternas näringsbehov tillgodoses istället av organiskt material såsom stallgödsel, gödselvatten, biokol, gröngödsel, guldvatten och trädgårds- eller kökskompost. På så sätt matar vi jordens alla mikroorganismer och utarmar inte jorden på mineraler.
VÄXTSKYDD
Föreningen arbetar förebyggande mot skadegörare och ogräs. Endast växtskyddsmedel som är godkända för ekologisk odling används.
Kemiska bekämpningsmedel är inte svaret på de naturliga problem som kan uppstå i en odling – förebyggande åtgärder är både skonsammare och mer långsiktigt hållbara! Att jobba med växtföljd, fiberduk, motståndskraftiga sorter och jordförbättring är goda exempel på skyddande åtgärder som räcker långt.
BIOLOGISK MÅNGFALD
Medlemmarna informeras om biologisk mångfald och invasiva arter.
Trädgården kan i bästa fall vara en boplats för många arter, som annars trängs undan i det moderna landskapet. En mångfald av träd, buskar och blommor ger mat åt djur och insekter, i form av frukter, bär, frön, nötter, pollen och nektar. Död ved, holkar, sten- och rishögar blir viktiga boplatser. I en livlig och surrande trädgård pågår såväl pollinering som skadedjursbekämpning, så se gärna till att det finns mat, vatten och boplats för djur och insekter – hela säsongen. En inbjudande trädgård undviker dessutom bensindrivna maskiner, kemiska bekämpningsmedel och stora hårdgjorda ytor. Viktigt är att hålla sig uppdaterad om de invasiva arter som hotar den biologiska mångfalden – om detta informerar styrelsen.
BEVATTNING, VATTEN OCH AVLOPP
Alla medlemmar informeras om smart bevattning och gällande avloppsregler.
Regnvatten är en fantastisk resurs som vi kolonister gör klokt i att samla! Tillsammans med gråvatten (vatten från handdisk med miljömärkt diskmedel) kan detta användas för bevattning av träd, buskar och perenner. Punktbevattning, droppslang och vattenkanna är mycket bättre alternativ än den ineffektiva vattenspridaren, som inte ska användas under varma sommardagar. Smart bevattning kompletteras gärna med täckodling och marktäckning, som får fukten att stanna kvar i marken.
ELDNING OCH GRILLNING
Föreningen har regler för eldning och förbud mot enskild eldning på lotterna.
Malmö stad tillåter inte eldning i någon form på koloniområdet.
Vid grillning används goda alternativ till den fossila tändvätskan, såsom rapsoljebaserad tändvätska, tändpapper, tändklossar, tändblock, eltändare eller tändrör. Som en bonus kan kolet då användas som jordförbättring!
PRODUKTER OCH AVFALL
Källsortering av allt avfall sker, endast hushållskemikalier med låg miljöpåverkan används för disk, tvätt och rengöring, gråvattnet återanvänds. Medlemmarna informeras om smarta val av byggmaterial, färg och trädgårdsmaterial. Nackdelarna med plastanvändning och faran med mikroplaster belyses och engångsartiklar undviks.
Återbruk och delning, snarare än slit-och-släng och resursslöseri, är framtidens sätt att konsumera på! Hållbara val som tar hänsyn till miljö och klimat är ofta även bra för ekonomin. Vi värnar både plånboken och miljön när vi källsorterar och försöker undvika plast och starka hushållskemikalier. Dagens moderna färgtyper är en stor källa till mikroplaster i naturen, men det finns alternativ i form av naturbaserade färger, såsom linolje- och slamfärg. Vårt koloniområde anlades innan de moderna färgerna uppfanns, och att använda traditionella färger är också att hedra den kulturhistoriska miljön.
Miljösektionen ska regelbundet undersöka att kriterierna är uppfyllda.
Vilka är vi?
I Miljösektionen ingår idag Johan Lahti (B37), Ebba Reinicke (B4), Emma Kritzberg (A32), Rowan Wright (A36), Dörte Peters (A7), Magnus Oscarsson (A43) och Katarina Christiansen (A43).
Hur når man Miljösektionen för frågor, tips eller för att engagera sig?
Mer om miljödiplomering finns att läsa på Koloniträdgårdsförbundets hemsida.
(Länk: https://kolonitradgardsforbundet.se/miljodiplomering/)